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Sterilization Consent Form FAQ 

 

Q1. Can I use an “expired” form? 

A1. Yes. According to CMS, “The sterilization consent form is codified in regulation at 42 CFR §441.258 
and §441.259. The form required by regulation must be used regardless of whether there is a current 
OMB date. Because the form is codified in regulation it never expires. The expiration date now on the 
sterilization form will continue to be renewed with new dates but for Medicaid purposes the form does 
not require an expiration date to be valid. This is the only form that can be used and it may not be 
altered in any way. The lack of a current form is not a valid reason to deny a claim providing the form 
has not been altered and is compliant with regulations. A claim should only be denied when the form 
is not properly completed and signed in accordance 42 CFR §441.258 and §441.259. States wishing 
to collect additional information not requested on the form may do so on a separate document but the 
form may not be altered. If the form is altered it becomes invalid.” 

 
 
 
Q2. I want to correct something on the form. Can I use correction fluid (white-out)? 

A2. No. As with any medical documentation, correction fluid is not permitted. To make a correction, 
strikethrough the original text with a line, write the corrected text nearby, and initial and date the 
correction. 

 
 
 
Q3. Does a correction result in a new 30-day waiting period? 

A3. No, it does not. 
 
 
 
Q4. Does every instance of “type of operation” need to match? 

A4. No. The type of operation may be described in multiple ways on the same form. For example, the 
provider may use medical terminology while the recipient uses plain language. 

 
 
 
Q5. Does the signature need to exactly match the name? 

A5. No. The signature should be similar but does not require an exact match. For example, if the name 
on the medical record is Ashley Ann Smith, a signature that resembles A Smith is acceptable. 
Similarly, if the signature resembles an A and S and the rest is not discernable, but the signature is 
consistent with all other member signatures in the claim, this is acceptable. 
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Q6. Do the dates need to be in a specific format? 
 
A6. No, though the current Spanish form indicates mes, dia, ano, (mmddyy) the previous version 

indicated dia/mes/ano (ddmmyy) for the recipient fields. As both current and expired forms are 
accepted (Q1), both formats will be accepted. 

 
 
 
Q7. Does a sterilization consent form need to be completed if the person is already sterile? 

A7. No. Informed consent for sterilization is not required if the member has been previously sterilized as 
the result of a prior surgery, menopause, prior tubal ligation, pituitary or ovarian dysfunction, pelvic 
inflammatory disease, endometriosis or congenital sterility.  

 
 
 

Q8. Do I need to cross out the Interpreter’s Statement or write N/A when an interpreter is 
not used? 

 
A8. No, the interpreter’s statement does not require any mark or acknowledgement EXCEPT 

when an interpreter is utilized. 
 
 
 
Q9. If a claim is denied payment because of an issue with the Sterilization Consent Form, can the 

form be corrected and resubmitted? 
 
A9. Yes, the form may be corrected and resubmitted to the MCO for payment of the claim. 


